Vaar eens mee met deze combivaart: Zeehonden van nabij bewonderen én een wandeling maken over de tijdelijk drooggevallen Waddenzeebodem.
Deze combivaart wordt vaak door ons aangeboden, altijd rond laagwater en duurt ca. 2,5 uur. In ons vaarschema wordt deze vaart met de letters RS aangeduid. Soms bezoeken we eerst de Schelpenbank en dan het Robbeneiland en op andere dagen, afhankelijk van de waterstand, draaien we dit om.
De Schelpenbank is een zandplaat die op 15 min van de haven van Nes ligt en op dagen wanneer het tij gunstig is om aan te kunnen leggen (een flink lage waterstand) tevens kan worden bezocht. U loopt dan over de tijdelijk drooggevallen zeebodem die bezaaid is met schelpen zoals de kokkel, mossel en de Japanse oester. De gevonden schelpen mogen natuurlijk worden meegenomen.

Het schip wordt dan met de boeg tegen de zandbank gevaren waarna vanaf het voordek een hydraulische loopbrug wordt uitgeklapt en de passagiers voor ca. 25 min. van boord kunnen om schelpen te zoeken, om een wandeling te maken of gewoon lekker te genieten van het uitzicht. Laarzen of oude schoenen zijn niet persé noodzakelijk om mee te nemen; schoenen/slippers met dikke zolen is net zo handig en fijn i.v.m. de scherpe Japanse oester welke soms net met de scherpe punt boven het zand uitsteekt. Op blote voeten lopen, wordt daarom ook afgeraden!
Wilt u op de dagen waarop er een combinatievaart (RS) wordt aangeboden, alléén de Robbentocht (R) doen? Dat is mogelijk! U dient dan telefonisch te reserveren (niet online!) U hoeft dan alleen de entree van de Robbentocht te betalen en blijft u aan boord terwijl de andere gasten een bezoek brengen aan de Schelpenbank.