Wilt u eens zeehonden van nabij bekijken in hun eigen leefomgeving en bent u al op Ameland?
Vaar dan mee met ons schip ms Zeehond en maak een Robbentocht vanaf Nes, Ameland mee. In ons vaarschema wordt deze vaart met de letter R aangeduid. Een Robbentocht duurt ca. 2 uur. Onderweg vertelt Mario, de schipper én eigenaar van ms Zeehond, iedere vaart “live” over Ameland, de natuur en natuurlijk over de zeehonden die in deze altijd prachtige Waddenzee te zien zijn. De Waddenzee behoort niet voor niets sinds 2009 tot het Werelderfgoed UNESCO!
Tijdens hoogwater liggen zeehonden op het Robbeneiland, een zandeiland tussen Ameland en Terschelling, te rusten. Dit eiland komt zelden onderwater waardoor er het gehele jaar, in elk seizoen erg in trek is bij de zeehonden om hier uitgebreid te liggen uitbuiken na hun visvangst. Afhankelijk van het seizoen zijn er daar twee soorten zeehonden te zien; de gewone wad-zeehond en de grote grijze zeehond, ook wel Kegelrob genoemd.
In de winter (okt-mrt) zien we vooral de Kegelrob en af en toe een gewone wad-zeehond en in de zomer (jun-sept) net andersom. Regelmatig wordt het Robbeneiland ook door verschillende vogelsoorten bezocht; eidereenden, drieteenstrandlopertjes, de rosse Grutto, aalscholvers en nog veel meer.
Bij laagwater kunnen de zeehonden ook op andere drooggevallen zandplaten, ook wel zandbanken genoemd, liggen te zonnen. Deze zandbanken verdwijnen met het opkomend tij weer onder water; Vaak zien we daar vooral de gewone wad-zeehond.
Zeehondenpups van de gewone wad-zeehond worden in de zomer (vanaf half juni t/m eind september) en de Kegelrob-pups worden in de winter (november t/m maart) geboren. In deze periode is het van levensbelang dat we de moeder en pup niet verstoren!
Zeehonden liggen net als mensen graag in de zon maar dit is ook belangrijk voor de opbouw van vitamine D in de huid die weer nodig is voor de aanmaak van een nieuwe vacht. Een volwassen zeehond eet zo’n 5 tot 7 kilo vis per dag, tijdens de jacht kunnen zij snelheden van wel 35 km per uur halen. De vis wordt met “sonar” opgespoord, met hun uiterst gevoelige snorharen kunnen ze de geringste bewegingstrilling opvangen.
Het gezichtsvermogen van de zeehond is beperkt maar het gehoor is daarentegen heel goed ontwikkeld. Vandaar dat iedereen die zich buiten op t schip bevindt, stil zijn en blijven zodat wij de zeehonden niet verstoren.